Tips voor het vinden van het juiste anker voor je boot

Tips voor het vinden van het juiste anker voor je boot

Wanneer je je afvraagt wat het juiste anker voor je boot is, dan heb je meerdere opties om uit te kiezen. Er zijn namelijk verschillende typen boot anker die afgestemd zijn op het type zeebodem, de grootte van de boot, de windomstandigheden en de toestand van de zee. In dit artikel lees je alles over de verschillende boot ankers, wanneer deze het beste gebruikt kunnen worden en van welke materialen ze gemaakt worden.

Verschillende ankertypen

De meest voorkomende ankertypen zijn het klauwanker, het ploeganker en het ploeganker met rolbeugel.

boot anker

Het klauwanker

De Bruce is het meest populaire klauwanker dat werd ontwikkeld in de jaren ’70. In de loop van de jaren zijn er een hoop imitaties op de markt gekomen. Het klauwanker is te gebruiken voor bijna alle soorten zeebodems: hij heeft een goede grip op alle bodems, met uitzondering van harde kleibodems of bodems met zwaar gras. Voor deze bodems heb je een ander anker nodig. Het ontwerp van het klauwanker is wat onhandig, waardoor deze lastig op te bergen is.

Het ploeganker

Ploegvormige ankers hebben meer houdkracht dan klauwankers: gemiddeld zo’n 50% meer. Ploegankers zijn voor bijna alle zeebodems geschikt, maar hebben moeite met rotsachtige bodems.

Ploeganker met rolbeugel

Ploegankers met rolbeugels zijn onder andere te vinden van de merken Rocna en Supreme. Het zijn in wezen scherpere variaties van de traditionele ploegankers. Omdat ze zo scherp zijn, kunnen ze beter de zeebodem penetreren dan andere typen ankers. Daarbij helpen de rolbeugels om het anker te kantelen zodat deze zich weer rechtop kan oriënteren. Het is echter een groot en onhandig ontwerp dat minder gemakkelijk is om op te bergen.

Ankermateriaal

Bootankers zijn verkrijgbaar als zacht stalen ankers, aluminium ankers en ankers van hoog treksterkte staal. Zacht staal en staal van hoge treksterkte lijken qua uiterlijk erg op elkaar, maar verschillen uiteraard erg qua houdkracht. Stalen ankers zijn niet corrosiebestendig, waardoor deze gegalvaniseerd moeten worden om te voorkomen dat ze gaan roesten. Een versleten, stalen anker kan weer opnieuw gegalvaniseerd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *