Kunst maken met epoxy

Kunst maken met epoxy

Epoxy is een materiaal dat veel verschillende functies kent. Je kan het gebruiken om een vloer mee te gieten in een showroom, maar ook om sieraden mee te maken of objecten in te gieten. Die creatieve kant is wat epoxy zo leuk maakt. Kunst met epoxy maken wordt ook wel resin art genoemd, of epoxy resin. Epoxy resin klinkt heel interessant, maar eigenlijk betekent het gewoon epoxyhars. Er zijn verschillende soorten epoxyhars. Het verschil daartussen is vooral de sterkte, uithardingstijd en laagdikte waarin het aangebracht kan worden. Als je een klein doe-het-zelf project hebt, heb je niet zo’n heftige hars nodig. Knutselen maar!

Heldere epoxy giethars

Giethars is een heldere gietepoxy. Het bestaat uit hars en harder. Je kunt er verschillende lagen mee gieten, tot 3 centimeter dikte per laag. Giethars is in 48 uur helemaal doorgehard. Ook is het extreem helder, waardoor het er haast uitziet als glas. En door die helderheid is het heel bruikbaar voor creatieve projecten. Bijvoorbeeld het ingieten van objecten. Stel dat jij een mooie bloem (of wat voor object dan ook) hebt die je wil bewaren, maar die ook zal vergaan. Dan kan je de bloem in een mal leggen en die volgieten met epoxy giethars. Dan heb je een volledig heldere substantie die lijkt op glas, waar jouw bloem in bewaard zal blijven. Maar ook voor het gieten van tafelbladen is giethars bruikbaar. Zelfs voor het origineel afwerken van een gitaar wordt wel eens epoxy gebruikt. En je zou dus, als je dat leuk vindt, in je tafelblad objecten kunnen ingieten.

Kleurrijk

Epoxy is goed te mengen met kleurstoffen. En wat ook leuk is: je kan verschillende kleuren epoxy harsen met elkaar combineren tot een kunstwerk! Dit wordt ook wel fluidart genoemd. Fluidart ken je misschien al, dit is namelijk ook mogelijk met acrylverf. Voor een duidelijk beeld is het aan te raden om er even een video van te bekijken. Het leuke hiervan is dat het heel makkelijk is, en er gelijk al indrukwekkend uit kan zien. 

Leef je uit

Met epoxyhars kan je eigenlijk een beetje “knutselen voor volwassenen”. Voor de doe-het-zelvers die een wat interessantere inrichting willen is het een uitkomst. Maar ook voor mensen die willen experimenteren met kleine kunstwerkjes of sieraden is het superleuk. Zorg wel, voordat je zomaar aan de slag gaat, dat je duidelijke instructies hebt gelezen. Ga altijd veilig om met klus- en knutselmaterialen. Dan zal je er onbezorgd plezier van hebben! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *