Hoe worden badkamers gebouwd?

Hoe worden badkamers gebouwd?

Vraag je je weleens af hoe een badkamer eigenlijk wordt gebouwd? Of ben je van plan je eigen badkamer te verbouwen? Dan heb je een zware klus voor de boeg. Een badkamer bouwen is namelijk niet niks. Wanneer je van plan bent om zelf een badkamer te bouwen is het belangrijk om je goed te laten informeren. Bij sommige onderdelen van de klus heb je echt hulp nodig van een specialist. In dit blog vind je 4 globale stappen die gemaakt worden bij het bouwen van een badkamer.

Leidingen leggen

Nadat er een schets is gemaakt voor de nieuwe badkamer worden er elektriciteitsleidingen en leidingen voor het sanitair gelegd. Daarnaast moeten er ook leidingen komen voor de verwarming. Hierbij geldt de regel: hoe korter, hoe beter. Dit is ook het moment om eventuele vloerverwarming te plaatsen.

Muren & plafond

Om vochtigheid en schimmel te voorkomen is het belangrijk om vochtwerende gipsplaten te gebruiken. Vocht kan voor heel wat problemen zorgen. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er scheurtjes in de voegen tussen de tegels komen. Daarom is het belangrijk om deze stap niet over te slaan. Wanneer de muren zijn geïsoleerd kunnen de tegels worden gelegd. Tegels zijn er in veel verschillende soorten en maten. Het ligt helemaal aan de wens van de klant wat voor soort tegels er worden gelegd. Als je niet van tegels houdt kun je er ook voor kiezen om je wanden te verven. Dit lijkt misschien makkelijker dan tegels leggen, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. De muren moeten namelijk goed schoon worden gemaakt, je moet een waterbestendige primer en schimmelwerende muurverf gebruiken tegen schimmel en de muren moeten tenslotte gekit worden. Door de badkamer af te werken door te kitten zorg je ervoor dat er geen water lekt in hoekjes.

De vloer

Er zijn veel verschillende materialen die geschikt zijn voor een badkamervloer. Bijvoorbeeld: tegels, laminaat, gips, parket, marmer, etc. Deze vloeren hebben verschillende voor- en nadelen. Als je dus van plan bent om zelf een badkamer te bouwen is het belangrijk dat je je hierover laat informeren. De vloer moet waterdicht, niet te glad en natuurlijk mooi zijn.

Badkamermeubels  

Wanneer de vloer en wanden helemaal af zijn is het tijd om de wastafel en kranen te monteren. Daarnaast worden het toilet, de douche en eventueel het bad geplaatst en wordt de verlichting geïnstalleerd. Als laatste wordt de decoratie uitgezocht en geplaatst. De badkamer is helemaal af en klaar voor gebruik!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *